In Juni komt de Zon tot Haar hoogste stand. Ze wordt ook ‘verheven’ door het wezen bij uitstek dat de Zonnekracht op Aarde brengt: de Bij. In hun Zonnedans, hun eerbetoon aan de Zon, brengen Honingbijen elkaar de kennis over waar veel bloemen bloeien, zodat ze zichzelf kunnen voeden met nectar en stuifmeel, en door hun bestuiving vruchtbaarheid over het land brengen en zo de Levenskracht van de Zon laten indalen…
Met Midzomer komt de Kracht van het Zuiden het leven doordringen: deze zet aan tot samenwerken, je plek innemen en zorgen voor het Leven.
Bijen zijn Zuidwezens in alle opzichten. Ze zijn helemaal georiënteerd op de Zon en Hun gezoem is zowat het zonnigste geluid dat je je kan voorstellen. Geen ander dier werkt zo perfect gestroomlijnd samen als Zij (met uitzondering van Mier), alles staat in het teken van samenhorigheid en de gemeenschap en ieder kent en voert zijn taak uit in dienstbaarheid aan het Geheel. Ze bewaken ook heel sterk hun territorium en als je over hun grenzen gaat dan zul je het voelen.
De Zuidkracht geeft energie, levenskracht en als er één dier is dat ons leven geeft, dan is het wel de Bij. Een groot deel van de gewassen die wij eten, wordt bestoven door Bijen. Zonder Hen is er voor ons veel minder fruit en groenten, en worden we op termijn geveld door ziekten door gebrek aan vitamines en mineralen. Om nog te zwijgen van alle wilde planten die Zij bestuiven en waar wij ook onrechtstreeks totaal afhankelijk van zijn, die zouden uitsterven.
Ook het seksuele aspect van bestuiving en bevruchting dat Zij belichamen, is een typische Zuid-kwaliteit. Daarnaast is er de ongelooflijke productiviteit van de Bij, Haar werklust die door weinig andere dieren geëvenaard wordt.
Nog een manier waarop Honingbij ons de verbinding met de Zon verschaft, en tegelijk Haar magische, alchemistische kant, is hoe Ze nectar uit bloemen tot goudgele, voor ons versterkende honing maakt. Honing is iets wat we meer zouden mogen eren en eerder als medicijn dan als voeding mogen beschouwen. Zij schenkt ons een deel, maar als we teveel nemen en Haar suikerwater in de plaats geven, kan Ze niet gezond blijven.
Smeer dus niet achteloos honing op je boterham, neem dit medicijn in de winter op een lepeltje, alleen als je immuniteit het echt nodig heeft nadat je alle plantaardige middelen zoals echinacea en ginseng lang en consequent genoeg geprobeerd hebt.
Van honing wordt al 6000 jaar mede gemaakt, waarschijnlijk de oudste alcoholische én rituele drank ter wereld. Zo schenkt Ze ons alweer de Zonnekracht, en de vreugde en viering die daaruit voortvloeien. Aan mede werden, naast een bedwelming als in een zomers zonnebad, ook profetische gaven toegeschreven, zeker als het werd gedronken uit een beker van Klimop-hout.
Wat Honingbij eigenlijk in essentie belichaamt is de vreugde die ontstaat als we ons leven in volle overgave richten op de Godin (de koningin van de bijenkorf en de Zon), dienstbaar aan de gemeenschap. Ja, in de oudere Keltische culturen werd de Zon als vrouwelijk gezien (dit is nog steeds te merken in de Ierse en Schotse gaëlische talen) en aanbeden als de Godin.
De Honingbij wordt in culturen over heel deze Aarde al geëerd sinds mensenheugenis, en gezien als afgezant van het Goddelijke, getuige hiërogliefen, rotstekeningen en andere kunstvormen. Nog het meest in tradities waar het vrouwelijke meer centraal stond.
Contact met Bijen maak je door hen te eren, zoals Zij zelf het Leven eren. Zoals Zij zelf: eren door te doen. Zaai inheemse bloemen waar Ze van houden voor hun nectar en stuifmeel. Als je honing koopt, wees er zuinig mee en neem alleen honing van biologische teelt, deze laat hen genoeg over om zelf op te overwinteren. Voor solitaire Bijen kan je op een droge, beschutte plaats bussels maken van korte holle stengels. En vooral, gebruik geen pesticiden en koop zo weinig mogelijk producten waarvoor pesticiden zijn gebruikt.
Alles wat je doet voor (Honing)Bijen, doe je tegelijk ook voor talloze andere insecten, die even broodnodig zijn voor het fragiele ecologische evenwicht waarin wij leven. Het is zoals de Honingbij leeft: wat je doet voor het Geheel, dient ook jezelf.